Vytisknout tuto stránku
středa, 13 duben 2022 08:15

Výsledkový servis 9.4.-10.4.2022

Ani během druhého dubnového víkendu jsme se jarních dvouciferných teplot nedočkali. Aprílové počasí řádilo na plné obrátky, když se prudké slunce střídalo s přeháňkami různých skupenství včetně sněhu, deště a krup. Ráno teploty okupovaly nulu a snad tím rozkvetlá příroda příliš neutrpěla, asi byly lokality, které na tom byly hůře.

Dění v republice se stále ubírá směrem k Ukrajině a spíše to vypadá, že se boje soustřeďují do oblasti Luhanska a Doněcka, kde přituhuje. Bohužel se ruští vojáci dopouští na civilním obyvatelstvu neuvěřitelných zvěrstev jako např, v Buče, Krematorsku a řadě dalších míst. Útoky na civilní obyvatelstvo jsou opravdu ubohé a lidé za to opravdu nemohou. Byl bych rád, kdyby Rusové alespoň vyslyšeli papežovu výzvu a během Velikonočních svátků by mohlo na frontě zavládnout příměří. A to by pak mohlo být prvním krokem k ukončení nesmyslného válečného konfliktu, v němž umírají bezbranní lidé a děti.

Ve Francii proběhlo první kolo prezidentských voleb a do druhého kola podle očekávání postoupil Macron a Le Penová. V něm má větší šance na úspěch Macron. Nedovedu si přestavit výhru levicově orientované Le Penové, asi by to přineslo další problémy nejen Francii, ale i Evropě.

V Brandýse se v sobotu konala charitativní akce polévková akce, kde se vybralo pro Hospic Tempu neuvěřitelných 155.645 Kč, což svědčí o dobrém srdci našich občanů. Velké poděkování patří Šárce Bartoníčkové a její partě. Odvedla skvělou práci, která se asi nedá ocenit.

Na sportovním poli byly středem zájmu fotbalové a hokejové zápasy. Do konce základní části fotbalové ligy schází dvě kola a Slávia se vrací do vedení a má dobře rozehrané čtvrtfinále evropské konfederační ligy proti Feyenordu Rotterdam.   Sparta se také pomalu dotahuje, tak věřme, že v nadstavbě bude o co hrát. Ve finále hokejové ligy je už znám jeden postupující. Je jím Třinec a dnes může Sparta proměnit druhý mečbol proti Českým Budějovicím. Rýsuje se tak finále Třinec – Sparta.

Basketbalová sezóna se chýlí ke svému konci. Ženy „A“ dovedly o víkendu své snažení a po třetí výhře nad Žabinami postoupily mezi čtyři nejlepší týmy I. ligy žen. Celková víkendová bilance z třinácti zápasů je šest výher a sedm porážek. Škoda, že se nepodařilo udržet ligu „U17“ dívek, takže je čeká kvalifikace. Také kluci v lize „U17“ ještě nemají definitivní jistotu, ale už je to blízko.

Ženy „A“ – čtvrtfinále play off I. ligy

BK Žabiny Brno „B“- BK Brandýs n.L. „A“                   66:73 (18:22, 32:36, 51:52)

Body: Ondroušková 15, Burdgess 14, Lavy 13, Bolardtová 12, Ceralová 8, Bodláková 4, Votrubová Kat. 3, Votrubová Kl. 2, Maršíková 2.

ČTVRTFINÁLE 1. ligy žen: BK Brandýs n.L. „A“- BK Žabiny Brno „B“ 3-0 na zápasy! 

Ve čtvrtfinálové sérii proti posílené rezervě BK Žabiny Brno se nám povedl tzv. "SWEEP", tedy, vítězství 3:0 na zápasy!

Je na místě připomenout, že v základní části jsme s brněnským celkem dvakrát prohráli, a tak jsme do soubojů o Final Four nešli jako favorité. 

V prvním zápase se nám povedl úvod a vítězství jsme drželi až do konce - 61:57.

Druhý zápas pro nás dobře nezačal, jenže jsme to byli my, kdo měl větší vůli po vítězství a lepší kondici - 70:59

Třetí zápas v Brně s výbornou diváckou kulisou ukázal naši týmovost a nezměrné nasazení všech hráček - 73:66

I ve třetím utkání jsme nastoupili v tradiční základní sestavě, tedy Ofir- Andy - Ori - Jana - Leeza a od začátku jsme vedli. Bohužel, už po 5 minutách si řekla o střídání naše kapitánka, která se stále potýká se zraněním v horní části těla, což byla první kritická chvíle pro náš tým. Postupně ji zastoupily Lůca a Bodlina, takže jsme tuto nepříjemnou situaci zvládli. Postupně se do hry zapojily všechny hráčky, Veronika, Lucka, Beruška i Kačka s Klárkou. Před poločasem jsme se utrhli až na 33:20 a zdálo se, že by to mohlo být dobré... jenže jsme se trochu v obraně zatáhli a umožnili soupeřkám skórovat z delší vzdálenosti a kvůli uspěchanosti v zakončení se Brňankám povedlo zrealizovat i pár rychlých protiútoků a poločasový stav byl znovu téměř vyrovnaný 36:32.

Třetí část byla pro nás dost kritická, přestala se nám dařit střelba a soupeř se dotáhl a chvílemi šel i do vedení. Díky obrovskému úsilí v obraně jsme se před poslední částí udrželi o bodík vepředu - 52:51. Ještě štěstí, že na trojku Stloukalové dokázala v následném útoku odpovědět stejným způsobem Andy... 

 V poslední čtvrtce jsme na počátku trefili na 54:51, ale soupeř vzápětí opět snížil na rozdíl jediného bodu. Klíčovým košem se ukázala následná "drzá" trojka střídající Klárky V., která celému týmu vlila do žil sebevědomí a po těžkém koši Ofir jsme vedli už 59:53.  Ovšem potom přišla skutečně tak trochu "infarktová" půlminuta: po zcela neuvěřitelné chybě rozhodčích, kteří odpískali Žabinám útočný faul ve cloně, z které padla trojka, jež uznali (!!) to bylo 59:56 a hned příští útok padla trojka další a bylo opět srovnáno... Právě v tuhle chvíli se ale projevila naše odhodlanost a vůle - Leezin "and one" po tvrdém podkošovém souboji nám definitivně vliv do žil sebedůvěru a zvýšeným tlakem na koš jsme si vynutili další a další trestné hody, takže jsme do závěrečné minuty šli s vedením 71:64. Brněnské družstvo ještě zkusilo taktické fauly, ale zvrat již nebyl možný. Zkrátka jsme si výhru pohlídali. Do zápasu nemohla zasáhnout Hanka T., ale s klidným srdcem mohu prohlásit, že Hanka má budoucnost před sebou a zcela ve svých rukou. 

Vedle našich domovských hráček bych si také dovolil ocenit hráčky, které k nám hostují. Daly do zápasu také maximum. Jsme jeden tým! Postup do Final Four je zaslouženým obrovským úspěchem našich žen.  

Ukázali jsme všem, že brandýský basket nemusí být jen synonymem masovosti, "srdcařství" a  skvělých zážitků z tradičního brandýského poháru a příjemných soustředění. Ano, naše ženy A ukázaly, že brandýský basket se stává synonymem vysoce kvalitního basketbalu a herního projevu, absolutního nasazení a absolutní týmovosti. O tom, jak je náš tým lidsky propojen hovoří i například to, že hostující Lucka Bolardtová skončila svůj zápas ŽBL za Hradec na KP Brno v 17:40 a ihned z tohoto zápasu se za pomoci asistentky Jíti přemístila do Rosničky, aby nám pomohla přehrát domácí Žabiny. Na zápas také po vlastní ose dorazily naše zraněné hráčky Ponďa, Áďa i Sába, aby byly v tuhle důležitou chvíli s týmem. Ve čtvrtfinále "sweepnula" Žabiny právě naše vpravdě fantastická týmová soudržnost a ono nefalšované "srdcařství" - nasazení pro tým. Postupem do Final Four, ale sezóna ještě nekončí, nechceme ještě končit - pokusíme se vyhrát hned ten další zápas ve Final Four. A pak se uvidí, dále teď neplánujeme B-)

Do historického Final Four postoupily tyto hráčky, které nosí na prsou znak BK Brandýs n.L.:

Katka "Ori" Strossová (kap.), Katka "Beruška" Matějková, Jana Maršíková, Leeza Burdgess, Sába Mlčkovská, Ofir Lavy, Verča "Ponďa" Pondělíčková, Áďa Kynclová, Klárka Votrubová, Andy Ondroušková, Lůca Bolardtová a naše skupina "mladých pušek" - věkově stále ještě dorostenek: Verča Martínková (2003), Kačka Votrubová (2003), Klára "Bodlina" Bodláková (2003),Lucka Ceralová (2003), Hanka Tomková (2004) a Eliška Urbanová.

Muži „B“ Středočeská liga mužů

BK Brandýs n.L. „B“ – BK Sadská       74:56 (35:21)

Body: Klusáček 29, Beneš 17, Kolář 10, Pilný 9, Borl ml. 5, Borl st. 3, Čajka 1

BK Brandýs n.L. „B“ – BC Benešov „B“      80 : 50 (43:29)

Body: Borl ml. a Hrabý 17, Klusáček 11, Čajka 10, Kolář 7, Beneš, Borl st. a Pilný po 6

Ženy „B“: Středočeská liga žen

BK Brandýs n.L. "B" - BC Benešov "B"   39.59 (21:26)

Body: Klanicová 10, Borlová 9, Babováková 8, Urbanová a Walterová 4, Hvězdová a Procházková K. 2

Celostátní liga U17B kadeti

Basket Poděbrady – BK Brandýs n.L.    83:80 (50:35)

Body: Kubelka 28, Vlček 18, Štajer 16, Podrazil 9, Martins 4, Hlushko a Kejmar 2, Fijala 1

Celostátní liga U17G kadetky

BC Kolín - BK Brandýs n.L.        51:66 (21:39) 

Body: Šandová 13, Hrubinová 12, Antošová 10, Nergerová 9, Hyklová 8, Kohoutková 6, Martínková 4, Mrázová a Kučerová po 2

BK Studánka Pardubice - BK Brandýs n.L.     62:48 (34:20)

Body: Kohoutková 10, Hrubinová a Šandová po 8, Janáková a Vošmiková po 6, Antošová a Hyklová po 4, Kučerová 2

Žákovská liga U15G starší žákyně

BK Brandýs n.L. - BK Studánka Pardubice       67:33 (32:24)

Body: Alešová a Sedlářová po 18, Bodláková 8, Hájková 7, Rozumová a Vaverková po 5, Nejmanová 4, Pfafová 2

Mladší minižáci U12 – oblast Severní Čechy (skupina o 1.-4.místo)

V sobotu nastoupili naši kluci v Chomutově bez pěti hráčů stabilních základních sestav. V prvním utkání po vyrovnaném poločase si kluci po přestávce vytvořili mírný náskok, který do konce utkání udrželi.

BK Levharti Chomutov  – BK Brandýs n.L.     50:55 (24:24)

Body: Řihout 15, Pečenka 9, Dvořák 8, Hykel 6, Roškota 5, Osman a Schwan 4, Šťastný 2, Tasdemir a Hlaváček F. 1

V druhém utkání naši kluci celý poločas kontrolovali hru s mírným vedením. Ve druhé poločase se však začalo plně projevovat hráčské oslabení našeho týmu. Méně zápasově rotující hráči v obranné fázi v poslední čtvrtině zcela propadli. A tak už nedokázali ustát narůstající tlak kompletního domácího týmu. Přesto za bojovnost zaslouží všichni pochvalu.

BK Levharti Chomutov  – BK Brandýs n.L.     63:55 (19:25)

Body: Roškota, Řihout a Pečenka 10, Dvořák 9, Hykel 7, Šťastný 5, Hlaváček F. a Osman 2

U12Gmladší minižákyně – oblastní soutěž Střední Čechy

V sobotu čekal holky jeden z nejtěžších soupeřů - tabulkově vyrovnaný tým z Benešova. Berušky navíc postihla velká marodka, 12 statečných však zabojovalo a ve vyrovnaném utkání se nakonec mohly domácí radovat z výhry. Rozhodla poslední čtvrtina. Trenéři hostí zkusili taktiku výměny “pětek”, to jim však nevyšlo. Berušky daly do prvního zápasu maximum, ve druhém zápase už byly instrukce od trenérek jasné - dohrát ve zdraví, zahrát si pro radost a výsledek šel stranou. Holky vedou tabulku, před nimi je však ještě dohrávka posledního utkání soutěže s těžko přemožitelnou Sadskou, která se odehraje netradičně ve středu 27.4. na palubovce soupeře.

BK Brandýs n.L.  - BC Benešov  53:35 (22:20)

Body: Vlčková a Novotná E. 12, Hrubinová a Novotná S. 10, Klusová 3, Petříková, Rozumová a Švancarová po 2

BK Brandýs n.L.  - BC Benešov  22:37 (6:16)

Body: Novotná E. a Petříková 8, Vlčková 4, Servusová 2

 

Autor: Petr Čeněk

Číst 1006 krát