Menu
pondělí, 08 leden 2024 13:01

Na úvod extraligy výhra nad brněnskými Skokany!

První letošní víkend přinesl našim klukům hned tři zápasy, když kromě Nadregionální ligy především zahajovala také Extraliga U14. Kluci spolu z různých důvodů prakticky měsíc nehráli, protože ročník 2010 měl tradiční turnaj regionálních výběrů, zatímco ročník 2011 hrál CEYBL ve Frýdku - Místku. Sobotní zápas Nadregionální ligy, tedy de facto třetí nejvyšší soutěže, jsem proto i využil jako možnost dostat kluky po Vánocích do provozní teploty a alespoň na jednu čtvrtinu nastoupili i hráči, kteří jinak tuhle soutěž vůbec nehrají.

Nedělní premiéru, respektive s ní spojené napětí jsem na klucích pozoroval celý týden a tak jsem byl velice zvědavý, co s nimi zápas v nejvyšší soutěži udělá. S hráči kteří nastoupili v základní sestavě neudělala atmosféra nic zásadního, a tak se kluci velice slušně vypořádali s naprosto odlišným stylem basketu, než který praktikujeme my. Skokani stříleli z dálky s pro mě překvapující úspěšností, ale v této věkové kategorii přeci jenom střelbou z dálky zápas vyhrát nelze. První čtvrtina tedy nakonec přinesla rozhodující vysoký náskok a určila ráz zbytku zápasu. Bezpečné vedení mi navíc umožnilo točit už v první půli daleko více hráčů než v jiných zápasech, takže  zápas nakonec přinesl značné množství podnětů do dalšího tréninku. Někteří moji svěřenci totiž stále "hoří" zejména v rychlosti rozhodování a notoricky volí u předvídatelných situací řešení, která jsou sice pozoruhodná, ale bohužel naprosto nefunkční. Naštěstí se za poslední rok rozšířila naše rotace natolik, že i kluci, kteří začali s basketem teprve vloni, již mohou plnohodnotně hrát, takže na hřišti stále více hrají kluci, kteří se o správné věci opravdu snaží. 

Jinak soupeř přinesl přesně to, proč je pro moje kluky důležité nejvyšší soutěž hrát - konfrontaci s jinou hrou než kterou běžně z našeho kraje známe. Brno vždycky disponuje vysokými a narostlými typy hráčů, kteří slušně střílí a hrají spíše usedlý basket než agresivní hru. Našeho hra je naopak stále postavená na přísném zákazu střílet ze vzdálenosti, kde ještě kluci nedokáží střílet s míčem nad hlavou, takže samozřejmě máme i úplně odlišnou výstavbu hry v situaci, kdy nám soupeř zastaví rychlý protiútok.

A ještě jedna poznámka k rozložení sil - do extraligy jsme z naší podzimní skupiny postoupily hned tři týmy, přičemž kromě Děčína panovaly pochybnosti o Levhartech i o nás. První hrací víkend přinesl solidní prozření! My rozebrali Brno, Chomutov má dvě cenné výhry z venku ve druhé skupině extraligy  a týmy, které z naší skupiny nepostoupily a na jaře hrají "jen" ligu všichny vyhrály!   

My teď ještě chvíli zůstaneme v říši obojživelníků a plazů, když po skokanech nás za dva týdny čekají pro změnu hadi - hrajeme totiž proti Snakes Ostrava! Má mrznout a to hodně, to za normálních okolností není zrovna dobrý životní biotop pro hady. Tak uvidíme, co si na nás ti ostravští ve své domácí hale za dva týdny přichystají.

 

Basketu a lovu Zdar!

Číst 197 krát Naposledy změněno úterý, 09 leden 2024 08:08