Menu
neděle, 12 listopad 2023 22:34

CEYBL 2023, Stop Brandýs aneb polská lekce v agresivitě

Kluci ze Stargardu basket celkem umí. Kluci ze Stargardu basket celkem umí.

V rámci zocelování kluků letos hrajeme hned dvě kategorie soutěže CEYBL a letošní sezónu jsme skutečně zahájili velice zostra, když do Brandýsa na náš první letošní turnaj dorazily hned tři regionální výběry, dva z Německa a jeden z Polska (pro úplnost - zbylé dva týmy do šesti byly ze Slovenska).

S Němci jsme si poradili, Polští kluci nás sfoukli jako svíčku, byť jsme tedy s nimi odehráli nejvyrovnanější part ze všech soupeřů.

Za těch pár let, co se společně s kluky pinožíme světem basketbalu jsme ušli kus cesty, o kterém se mi na začátku ani nesnilo. Do Brandýsa na začátku listopadu dorazili zástupci akademie týmu, který se jmenuje PGE Spójnia Stargard (spojniastargard.com). Jedná se o akademii klubu se spádovou oblastí cca 2 miliony obyvatel a jejich mužský tým hraje nejen Polskou nejvyšší soutěž, ale i Evropský pohár, který se jmenuje FIBA Europe Cup, tedy soutěž, kterou v letošním roce hrají muži týmu ERA Nymburk! 

Kluci bohužel do zápasu nastoupili naprosto paralyzovaní skutečností, že na druhé straně kurtu se při rozcvičování hráči ročníku 2010 zahřívají smečováním do koše, a to se hrálo míči velikosti číslo 7. Na jejich obranu je třeba říct, že žádného hráče ročníku 2010 v Čechách doposud nemohli vidět smečovat na velký koš a to prostě proto, že žádný takový hráč u nás není. Ale proto tuhle soutěž hrajeme ...

V případě týmu z Stargardu jsme narazili na tým, který měl nikoliv jednoho nebo dva, ale hned šest výborných hráčů a pro tuto chvíli to byl soupeř nad naše síly. Nicméně je to zkušenost k nezaplacení. Rovněž tak dva německé regionální výběry, jeden ze středního Saska a druhý z Durynska představovaly další skvělou porci zkušeností pro moje kluky, a vlastně i pro mě. Zajímavé jsou i odlišné přístupy obou oblastí, když jeden výběr trénuje dvojice německých koučů, druhý má potom trenéra ze Srbska. Regionální výběry každé oblasti čítají celkem 50 hráčů a tito kluci mezi sebou bojují o místo na soupisce pro Bundesligu U15 v příští sezóně. Nejsem si úplně jistý, zda by moji hráči zvládli střední školu v němčině, ale jsem si zcela jist, že pár kluků v hledáčku bundesligových trenérů nepochybně zůstalo. 

Turnaj CEYBL U14 v Brandýse měl velkou kvalitu a jsem hrozně rád, že jsme na nejlepší cestě opět po roce vybojovat finále pro 6 nejlepších (z 18ti) celků soutěže. Po odehrané třetině soutěže jsme spolu s NH Ostrava jediné dva tuzemské týmy v první šestce, což mi vzhledem ke konkurenci přijde jako více než solidní reprezentace klubu.

 

Basketu a Lovu Zdar!

 

Číst 239 krát